Nu știu românii să conducă BMW?

Cei de la carVertical au realizat o statistică interesantă, datele indicând faptul că marea majoritate a vehiculelor BMW care circulă în ţara noastră au fost avariate. Un studiu recent al companiei de date auto carVertical a dezvăluit care sunt cele mai avariate mașini din România, iar vehiculele marca BMW au ocupat primul loc pe listă.

„Această observație seamănă cu tendințele din alte țări, BMW fiind cea mai deteriorată marcă de mașini la nivel global”, spun cei de la carVertical.

De cealaltă parte a spectrului, cu cele mai puține incidente în trafic în România, se află Alfa Romeo.

4 din 5 mașini BMW

80,3% dintre toate BMW-urile din România care au fost verificate pe carVertical fuseseră avariate în trecut.

„Honda (79,3%), Hyundai (71,1%), Porsche (69,6%) și Mitsubishi (68,5%) sunt, de asemenea, deteriorate des și, prin urmare, cumpărătorii ar trebui să fie precauți atunci când cumpără aceste mărci de mașini”, spun cei de la compania de date auto.

„BMW este o marcă de automobile foarte căutată, dar în ciuda faptului că vorbim despre un producător de vehicule de lux, modelele mai vechi și mai accesibile ca preț sunt adesea achiziționate de șoferi tineri, fără experiență. De asemenea, conform companiilor de asigurări, șoferii BMW sunt mai predispuși să-și asume riscuri atunci când conduc. Așadar, nu este de mirare de ce se află în fruntea listei mărcilor de mașini cu cele mai frecvente daune”, explică Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical.

„Mașinile care au suferit daune grave în trecut pot fi mai susceptibile la defecțiuni ocazionale și necesită reparații ample. Ca să nu mai vorbim că, în unele cazuri, siguranța acestora poate fi compromisă. Verificarea online a istoricului unui vehicul micșorează riscul de a cumpăra o rablă, care vă poate toca rapid o mulțime de bani. Proprietarii de mașini ar trebui să verifice, de asemenea, istoricul vehiculelor lor pentru a afla dacă nu au daune ascunse care ar trebui investigate amănunțit de un mecanic. Este mult mai ușor să vinzi o mașină care are un istoric curat și să negociezi cu cumpărătorii având dovada la îndemână”, mai spun cei de la compania de date auto.

Mașinile Alfa Romeo din România sunt cel mai puțin avariate – doar 42,5% din toate vehiculele verificate pe carVertical au fost avariate. Renault (44,6%), Jeep (45,6%), Peugeot (46,4%) și Nissan (46,5%) au procentaje asemănătoare.

„Este absolut normal ca o mașină să fie implicată într-un accident o dată la 5 ani. Acest aspect poate fi legat și de kilometraj. Cu toate acestea, vehiculele care au mai multe înregistrări de daune grave sunt dificil de deținut sau de întreținut. În mod surprinzător, carVertical a descoperit că anul acesta, cel mai mare număr de daune înregistrate pentru o singură mașină aparține unui Volkswagen Passat. Acest vehicul a avut 32 de cazuri de daune înregistrate în raportul său”, a mai spus Buzelis.

Vehiculele Citroen suferă cele mai puține accidente – modelele Renault au avut în medie 1,77 daune descoperite pe carVertical, Alfa Romeo – 1,79, Renault – 1,81, Nissan – 1,88 și Peugeot – 1,89.

Acești producători se concentrează pe producerea de mașini de clasă economică care nu atrag de obicei șoferii pasionați de viteză și prin urmare ajung să aibă accidente mai rar.

Metodologie

„Cercetarea carVertical a examinat rapoarte de istoric auto reale achiziționate de clienții companiei din octombrie 2022 până în octombrie 2023. Daunele înregistrate în aceste rapoarte au fost agregate pe mărci de mașini, analizate și transformate în procente pentru a putea fi create clasamente. Procesarea a milioane de verificări ale istoricului auto permite companiei să vadă tendințe și să emită previziuni pentru piețele de mașini second hand”, mai spun cei de la carVertical.

Aceştia au făcut şi un top al mărcilor auto, după daunele istorice disponibile: 1. BMW – 80.25%; 2. Honda – 79.29%; 3. Hyundai – 71.12%; 4. Porsche – 69.57%; 5. Mitsubishi – 68.50%; 6. Ford – 64.58%; 7. Land Rover – 63.86%; 8. Audi – 61.15%; 9. Jaguar – 59.16%; 10. Mercedes Benz – 58.00%.