Cum curățăm ficatul după mesele de Crăciun

Substanțele toxice ne înconjoară: în produsele de curățenie, cosmetice, apa potabilă, alimentație și aer. Aceasta e cauza pentru care specialiștii recomandă detoxifieri periodice.

Ficatul, un organ esențial, îndeplinește funcții precum eliminarea toxinelor, metabolizarea alcoolului, activarea enzimelor, și reglarea grăsimilor, proteinelor, carbohidraților, stocând vitamine și minerale vitale. Fără el, corpul nu poate funcționa eficient.

Dr. Anju Sood afirmă: „ficatul se curăță singur”. Nutriționista explică rolul alimentelor bogate în fibre, cum ar fi spanacul și morcovii, în stimularea acestui proces natural.

Dr. Rupali Datta, un alt consultant nutriționist, subliniază: „Ficatul se auto-curăță. Tot ce consumăm este detoxificat de acesta, de aceea e crucial să ne alimentăm corect pentru a nu-l supraîncărca”, conform food.ndtv.com.

Alte legume benefice includ morcovii, spanacul, andivele și broccoliul. Morcovii, cu beta-caroten și vitamina A, ajută la eliminarea toxinelor și regenerarea celulelor hepatice. Spanacul și andivele, bogate în clorofilă, stimulează detoxifierea. Broccoliul, cu sulforafan, susține enzimele de detoxifiere și elimină toxinele, fiind și o sursă de fibre, vitamine și antioxidanți.

Menținerea sănătății ficatului necesită, pe lângă consumul de legume, o dietă echilibrată și sănătoasă. Evitarea alcoolului excesiv, a alimentelor procesate și exercițiile fizice regulate sunt de asemenea recomandate. Consultați întotdeauna un specialist înainte de schimbări majore dietetice sau cure de detoxifiere.