Semne de avertizare pentru scleroza multiplă


Procesele care stau la baza bolii pot începe cu ani de zile înainte de a se pune un diagnostic, în unele boli. Un nou studiu constată că persoanele care dezvoltă ulterior scleroză multiplă (SM) au risc mai mare de a avea afecţiuni precum depresia, constipaţia şi infecţiile tractului urinar cu cinci ani înainte de diagnostic.

Scleroza multiplă este o boală neurologică în care sistemul imunitar atacă mielina, învelişul protector al fibrelor nervoase, care joacă un rol esenţial în răspândirea impulsurilor nervoase între creier şi organele periferice.

Provocarea în prezent este de a detecta boala cât mai devreme posibil, cu mult înainte ca leziunile să fie vizibile la RMN, în speranţa de a întârzia apariţia dizabilităţii.

Mai multe studii au sugerat deja că, la unii pacienţi, simptomele subtile au fost prezente cu până la zece ani înainte de diagnostic.

În plus, o mai bună înţelegere a simptomelor timpurii ale sclerozei multiple i-ar putea ajuta pe cercetători să identifice momentul exact în care începe procesul inflamator care provoacă leziuni în sistemul nervos central.

Cercetătorii arată în noul studiu că, la scara populaţiei, frecvenţa unor tulburări precum depresia, constipaţia şi infecţiile urinare este asociată cu un diagnostic de scleroză multiplă cinci ani mai târziu.

Echipa a constatat, de asemenea, că problemele sexuale şi infecţiile vezicii urinare, sau cistita, sunt mai probabile la persoanele care dezvoltă ulterior SM.

Afecţiunile au fost, de asemenea, mai susceptibile de a apărea la persoanele care au avut alte boli autoimune, lupus şi boala Crohn.