Cum se pritocește varza murată și de ce

Pentru pritocirea verzei ai nevoie de un furtun şi o găleată. Furtunul se bagă până când atinge fundul butoiului şi apoi se trage un pic în sus, altfel nu ai cum să scoţi apa. Se trage apă prin furtun şi se scot tot atâtea găleţi câte au intrat prima oară. Aşadar se scot găleţile de saramură cu furtunul de pe fundul butoiului şi se pun la loc tot atâtea. Aveţi grijă să faceţi acest lucru timp de 2 săptămâni, din 3 în 3 zile pentru a avea cea mai bună varza murată.

Cauza principală pentru băloşirea verzei o constituie faptul că aceasta nu se aerisește corespunzător. Deşi în unele zone se scurge o parte din zeama din butoi într-un alt recipient, ca mai apoi să se toarne la loc, cea mai simplă şi eficientă variantă rămâne aceea în care sufli cu putere într-un furtun introdus până la fundul butoiului cu varză. 

Procesul de murare transformă varza într-un aliment gustos și sănătos, datorită probioticelor pe care le conține și a conservării pe termen lung a legumei. Iată cum se pritocește varza murată:

Ingrediente:

  • Varză albă sau roșie (potrivită pentru murat)
  • Sare de murături (fără aditivi chimici)
  • Apă (nedezghețată sau de izvor)

Instrucțiuni:

  1. Alegeți o varză proaspătă și sănătoasă. Spălați bine varza sub apă curată pentru a îndepărta murdăria.

  2. Tăiați varza în bucăți potrivite. Puteți alege să o tăiați fideluță sau să o lăsați întreagă, în funcție de preferințele voastre.

  3. Puneți bucățile de varză într-un vas mare sau un butoi de murături, alternând straturi de varză cu straturi de sare. Adăugați sare între straturi, astfel încât varza să fie uniform acoperită cu sare.

  4. După ce ați așezat toată varza, adăugați apă suficientă pentru a acoperi varza. Nu folosiți apă clorinată sau apă cu aditivi chimici, deoarece aceste substanțe pot afecta procesul de fermentare.

  5. Acoperiți varza cu o greutate (un bol cu apă sau un capac potrivit pentru a se potrivi în interiorul vasului) pentru a o menține sub apă. Varza trebuie să rămână complet acoperită de lichid pentru a preveni contactul cu aerul, deoarece acesta poate duce la creșterea mucegaiului și a altor microorganisme nedorite.

  6. Lăsați varza să fermenteze la temperatura camerei, într-un loc răcoros și întunecat, pentru câteva săptămâni sau chiar luni. Timpul de fermentare variază în funcție de temperatură și preferințele personale. Cu cât lasați varza să fermenteze mai mult, cu atât va avea un gust mai acru.

  7. Monitorizați procesul de fermentare, iar atunci când varza a ajuns la gustul dorit, opriți fermentarea și depozitați varza murată în frigider pentru a încetini procesul de fermentare și a o păstra proaspătă.

Varza murată poate fi consumată ca atare, ca o garnitură sau adăugată în diverse preparate. Este o sursă excelentă de vitamina C și probiotice benefice pentru sănătatea digestivă. De asemenea, are un gust delicios și adaugă un element distinct de arome oricărei mese.