Ai încercat dulceața de ceapă?

Dacă nu ai mâncat până acum dulceață de ceapă, ar trebui să încerci această rețetă. Poți mânca dulceață de ceapă în burgeri, lângă fripturi sau chiar cu un mic dejun cu ouă poșate și sos olandez. 

Ceapa este una dintre legumele de bază, cel puțin în bucătăria românească. Există foarte puține mâncăruri în care nu se începe cu clasica ceapă călită. 

Dar ceapa nu e doar bază pentru mâncare și sosuri, ci poate deveni dulceață sau supă. Poți pune dulceață de ceapă în sandvișuri și este delicioasă alături de o friptură de porc sau pui. 

Dulceața de ceapă este o combinație neobișnuită, dar delicioasă, de dulce și acrișor. Iată o rețetă simplă pentru a pregăti dulceață de ceapă:

Ingrediente:

 • 1 kg de ceapă roșie sau albă, curățată și tăiată subțire
 • 500 g de zahăr
 • 250 ml de oțet alb
 • 1/2 linguriță de sare
 • 1/2 linguriță de piper negru măcinat
 • Coajă rasă de la o lămâie (opțional, pentru un gust proaspăt)
 • 2-3 cuișoare (opțional, pentru aromă)

Instrucțiuni:

 1. Într-o cratiță mare, amestecați ceapa tăiată subțire cu zahărul și lăsați-le să se combine timp de aproximativ 30 de minute. Acest lucru va ajuta la extragerea aromei din ceapă și la înmuierea acesteia.

 2. După 30 de minute, adăugați oțetul, sarea, piperul, coaja de lămâie (dacă doriți) și cuișoarele (dacă doriți) la amestecul de ceapă și zahăr.

 3. Puneți cratița pe foc mediu și lăsați compoziția să fiarbă. Apoi, reduceți focul și lăsați-o să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 45-60 de minute sau până când ceapa devine transparentă și dulceața se îngroașă.

 4. Îndepărtați cuișoarele, dacă le-ați adăugat.

 5. Când dulceața de ceapă a atins consistența dorită, turnați-o în borcane curate și sterilizate.

 6. Acoperiți borcanele cu capace și strângeți-le bine.

 7. Lăsați dulceața de ceapă să se răcească la temperatura camerei, apoi depozitați-o într-un loc răcoros și întunecat.

Dulceața de ceapă poate fi servită cu brânzeturi, carne, pâine prăjită sau alte aperitive. Este un deliciu neașteptat și poate fi o alegere excelentă pentru a impresiona invitații la masa de prânz sau cină.