Punerea verzei la butoi pentru a fermenta este un proces tradițional pentru a produce varză murată. Iată cum poți să faci asta:

Curăță foarte bine capățânile de varză, îndepărtând frunzele exterioare și orice impurități. Spală varza sub apă rece. După aceea, taie varza în bucăți sau fâșii subțiri.

Într-un recipient mare, amestecă varza tăiată cu sarea. Aproximativ 1-2% sare în greutate față de varză ar trebui să fie suficient. Amestecă bine pentru a distribui sarea uniform.

Pune un strat de varză în butoi și presează-l bine. Poți folosi o greutate pentru a ajuta la presare.

Adaugă și presează straturi ulterioare de varză, adăugând mai multă sare pe fiecare strat, până ce varza ajunge la aproximativ 5 cm sub gura butoiului. Asigură-te că varza este acoperită cu saramură. Poți folosi bucăți mari de plastic sau saci de plastic pentru a acoperi varza și a preveni contactul cu aerul.

Pune o greutate mare deasupra verzei pentru a o menține sub saramură. Poți folosi pietre sau un capac de butoi. Acest lucru este esențial pentru a preveni oxidarea și mucegaiul.

Acoperă butoiul cu o bucată de pânză sau tifon pentru a preveni intrarea insectelor sau a prafului.

Lasă butoiul într-un loc mai răcoros (20-22°C) pentru a fermenta. Acest proces poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de temperatura ambientală și de preferințele tale pentru nivelul de fermentare.

Verifică butoiul zilnic sau la fiecare două zile, îndepărtând orice mucegai sau impurități de la suprafața saramurii.

După ce varza a fermentat la gustul dorit, scoate greutățile, închide butoiul cu un capac etanș, și păstrează-l într-un loc mai rece (de exemplu, pivnița) pentru a opri procesul de fermentare.

Acum, varza murată este gata pentru a fi consumată. Poate fi păstrată în butoi sau pachetă în borcane și refrigerată pentru a fi folosită ulterior.