Plăcinta cu dovleac este cea mai răspândită și populară formă de consum a dovleacului. Aceasta se poate consuma și în perioada de post și poate fi vedeta oricărui eveniment.

În alimentație, dovleacul este recomandat de nutriționiști și se consumă cel mai mult în plăcinte cu dovleac, tarte, prăjituri sau copt la cuptor. Cu ajutorul dovleacului se pot pregăti și delicioase supe creme sau piureuri. Sub orice formă va fi consumat, dovleacul va oferi întodeauna o experiență gustativă deosebită.

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA DE PLĂCINTĂ CU DOVLEAC

 • 800g dovleac dat pe răzătoare
 • 100g zahăr
 • 1 linguriță scorțișoară

INGREDIENTE PENTRU ALUATUL DE PLĂCINTĂ CU DOVLEAC

 • 200ml apă
 • 200ml ulei
 • un praf de sare
 • făină cât cuprinde

ALTE INGREDIENTE NECESARE PENTRU FORMAREA ALUATULUI FOIETAJ DE PLĂCINTĂ

 • 3 linguri de ulei
 • 1 lingură de făină cu vârf

MOD DE PREPARARE PLĂCINTĂ CU DOVLEAC

 

 1. Curăță dovleacul de coajă și semințe apoi dă-l pe răzătoarea mare sau la robot, pentru a-l mărunți bine.
 2. Pune dovleacul răzuit într-o cratiță la foc mic. Adaugă zahărul și lasă-l la călit până când se va înmuia bine, iar lichidul rezultat se va evapora.
 3. Când umplutura de dovleac este gătită adaugă lingurița de scorțișoară, încorporează bine și lasă amestecul deoparte, să se răcorească.
 4. Cât timp se răcorește umplutura de dovleac pregătește aluatul foietaj petru plăcintă.
 5. Într-un bol amestecă bine apa cu uleiul și praful de sare apoi adaugă făină până când aluatul începe să se formeze.
 6. Când aluatul devine greu de amestecat în bol răstoarnă-l pe blatul de bucătărie și continuă să adaugi făină și să frămânți până când ai un aluat tare, nelipicios, dar ușor de întins.
 7. Mai departe amestecă cele trei linguri de ulei cu lingura de făină astfel încât să ai un amestec cu o consistență asemănătoare mierii. Prin urmare completează cu puțină făină dacă mai este necesar.
 8. Împarte aluatul obținut în trei părți aproximativ egale, întinde prima bucată de aluat, apoi unge-o cu amestec de făină și ulei. Rulează foaia și dă-o deoparte.
 9. Întinde a doua foaie de aluat, unge-o la rândul ei, apoi pune prima foaie de aluat rulată la marginea ei și împachetează rulând.
 10. Întinde și ultima foaie de aluat, unge-o cu amestecul de ulei și făină rămas, pune primele două foi împachetate deasupra și rulează.
 11. Taie aluatul rezultat în două bucăți și întinde-l în foi potrivite pentru tava în care urmează sa coci plăcinta; *Nu este nevoie să mai ungi tava deoarece aluatul are destul ulei în compoziție astfel încât nu se va prinde de pereții acesteia.
 12. Pune prima foaie de aluat în tavă, adaugă umplutura, pune și cealaltă foaie de aluat deasupra, înțeapă cu o fruculiță din loc în loc apoi dă placinta cu dovleac la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.
 13. După ce scoți plăcinta cu dovleac din cuptor, pudreaz-o cu zahăr pudră și las-o să se răcească puțin înainte de a o porționa.