Agrișele, bogate în vitamina C

Agrișele sunt printre cele mai bogate fructe în antioxidanți, cu un conținut ridicat de vitamina C, minerale și flavonoide. Au un conținut ridicat de apă, o aromă ușor dulceagă și sunt sărace în calorii.


Agrișele sunt fructe mici, care cântăresc în jur de 3-6 grame, iar culoarea lor poate varia de la verde, galben-alb, roz, roșu sau violet închis.

Au un conținut scăzut de calorii și grăsimi și sunt bogate în substanțe nutritive. În unele zone ale țării, agrișele se mai numesc și cozmete, rișiță, strugur spinos, smârdar, bobiță sau agruț, iar arbustul poate crește în zonele alpine, subalpine, în tufișuri sau păduri.

Datorită proprietăților lor, agrișele pot ajuta la controlul glicemiei. Sunt fructe bogate în fibre, iar asta ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge și previn creșterea bruscă a nivelului de zahăr în sânge. De asemenea, agrișele conțin acid clorogenic, ce poate încetini absorbția carbohidraților și ajută la reducerea zahărului din sânge după mesele cu un conținut ridicat de amidon.
Anumite boli degenerative ale creierului au legătură cu o supraîncărcare de fier în celule. Atunci când nivelurile de fier sunt prea mari, pot stimula crearea radicalilor liberi, molecule care afectează celulele. Agrișele sunt o sursă bogată de acizi organici, iar 100 ml de fructe furnizează organismului între 11 și 14 mg de acid citric. Astfel, consumul regulat de fructe poate reduce riscul de boli precum Alzheimer și accident vascular cerebral.
Pentru că sunt bogate în antioxidanți, nutrienți și potasiu, agrișele îmbunătățesc sănătatea inimii și previn oxidarea colesterolului rău (LDL), un proces ce poate crește riscul de boli de inimă.

Fructele au un efect calmant, reduc semnificativ stresul, durerile de cap și favorizează un somn liniștitor.