De ce vinul roșu este mai bun decât vinul alb

Vinul roșu conține antioxidanți puternici și multe surse susțin că consumul acestuia poate fi bun pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul prea mult de vin roșu poate cauza probleme.

 

Acest articol explorează beneficiile și riscurile consumului de vin roșu, inclusiv cantitatea sigură de băut pentru bărbați, femei și diferite grupe de vârstă.

 

Vinul roșu a făcut parte din evenimente sociale, religioase și culturale de secole. În trecut, oamenii au teoretizat că vinul roșu aduce beneficii sănătății, în special alături de o dietă echilibrată.

 

În ultimii ani, știința a indicat că ar putea exista adevăr în aceste afirmații.

 

Deși nu există recomandări oficiale cu privire la aceste beneficii, un studiu din 2018, sursă de încredere, notează că consumul de vin roșu cu moderație are legături pozitive cu: boala cardiovasculara, ateroscleroza, hipertensiune, anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2.

Vinul roșu poate avea beneficii datorită efectelor sale antioxidante, antiinflamatorii și de reglare a lipidelor.

 

Vinul roșu, pe care oamenii îl fac din struguri negri zdrobiți, este o sursă relativ bogată de resveratrol, un antioxidant natural din pielea strugurilor.

 

Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism. Stresul oxidativ are legături clare cu multe boli, inclusiv cancerul și bolile de inimă.

 

Există multe alimente sănătoase, bogate în antioxidanți, inclusiv fructe, nuci și legume.

 

Strugurii întregi și fructele de pădure sunt surse mai bune de resveratrol decât vinul roșu și, din cauza riscurilor pentru sănătate legate de consumul de alcool, obținerea de antioxidanți din alimente este probabil să aibă mai multe beneficii pentru sănătate decât consumul de vin.

 

Oamenii ar putea avea nevoie să bea mult vin roșu pentru a obține suficient resveratrol pentru a avea efect. Cu toate acestea, acest lucru poate face mai mult rău decât bine.

 

Acestea fiind spuse, atunci când alegeți între băuturi alcoolice, vinul roșu poate fi o alegere mai bună decât vinul alb sau lichiorul tare.

 

Multe studii au arătat o legătură pozitivă între consumul moderat de vin roșu și sănătatea inimii.

 

Recent, o recenzie din 2019, sursa de încredere, a raportat că consumul de vin roșu este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene, care este o cauză principală de îmbolnăvire și deces în Statele Unite. Autorii au concluzionat că vinul roșu ar putea avea efecte cardioprotectoare.

 

Cu toate acestea, sursa de încredere a Asociației Americane a Inimii (AHA) afirmă că nu este clar dacă există o relație cauză-efect și alți factori pot juca un rol. De exemplu, persoanele care beau vin roșu cu moderație pot, de asemenea, să urmeze un stil de viață mai sănătos sau să urmeze o dietă mediteraneană.

 

AHA explică, de asemenea, că excesul de alcool poate dăuna direct inimii. Pentru a rămâne în siguranță, oamenii ar trebui să urmeze îndrumările oficiale de la Centers for Disease and Prevention (CDC), sursa de încredere, care definesc consumul moderat de alcool ca:

– 1 pahar de vin pe zi pentru femei

– 2 pahare de vin pentru bărbați

 

Un studiu din 2018 a raportat că vinul roșu și polifenolii din struguri ar putea îmbunătăți microbiota intestinală, contribuind la un intestin sănătos.

 

Acest lucru se datorează faptului că polifenolii din vinul roșu pot acționa și ca prebiotice, care sunt compuși care stimulează bacteriile intestinale sănătoase.

 

Cu toate acestea, cercetarea este limitată, iar medicii au nevoie de mai multe dovezi înainte de a înțelege adevăratele efecte ale vinului roșu asupra sănătății intestinale.

 

Un studiu din 2015 a arătat că consumul unui pahar de vin roșu la cină „scade modest riscul cardiometabolic” la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și a constatat că un consum moderat de vin roșu este de obicei sigur.

 

Oamenii de știință cred că etanolul din vin joacă un rol crucial în metabolizarea glucozei și că și ingredientele nealcoolice pot contribui. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma concluziile.

 

Mai mult, o meta-analiză din 2018 a descoperit că consumul moderat de vin nu a redus parametrii de glucoză și alți factori de risc cardiovascular în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

 

Prin urmare, orice persoană cu diabet ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a consuma alcool.