Schimbă centrala termică dacă ai facturi mari

În plin sezon rece, centralele termice, în special cele mai vechi, dau semne pronunțate de oboseală. Este important să le recunoaștem și să acționăm la timp pentru a le înlocui. 

„Centralele de generație nouă (n.r. centrale în condensație) au un randament termic ridicat datorită recuperării căldurii latente de condensare a vaporilor de apă din gazele de ardere. Astfel, aceste centrale pot reduce mult consumul de gaz dacă sunt utilizate la regimuri termice scăzute în combinație cu sisteme de încălzire în pardoseală sau ventiloconvectoare”, a explicat Gelu Coman, conferențiar doctor inginer la Facultatea de Inginerie din Galați.

O altă consecință a duratei mari de funcționare a centralei termice sunt depunerile de calcar pe schimbătorul de căldură. Aceste depuneri diminuează foarte mult transferul termic și astfel consumul de gaz poate să crească. 

Dacă ți-ai făcut un obicei din a efectua aerisirea caloriferelor la timp și, totuși, încă te confrunți cu o centrală termică zgomotoasă, află că pot exista mai multe cauze. De la probleme la pompa destinată debitării, la reziduuri provenite din țevi și din calorifere depuse în instalație și chiar până la blocarea arborelui pompei, toate sunt posibile explicații. 

Scurgerile de apă pot fi complet inofensive, însă asta nu înseamnă că le poți ignora. Dacă se întâmplă adesea să descoperi acumulări de apă sub centrală, fie pe blatul de bucătărie, fie pe podea, înseamnă că este posibil ca presiunea să atingă o valoare prea ridicată. Ceea ce, în mod normal, nu este grav, fiindcă o poți regla la o valoare normală chiar tu, prin aerisirea caloriferelor. Însă dacă nici asta nu a înlăturat problema, nu este un semn bun.

O centrală care se oprește brusc prin închiderea flăcării poate genera coduri de eroare frecvente. Cauzele pot fi diverse, de la probleme la sistemul de aprindere electronică, blocarea arzătorului cu reziduuri sau ancrasarea filtrului de aer. Toate aceste defecțiuni necesită intervenția unui tehnician autorizat, iar dacă te necăjesc frecvent, vor însuma, în timp, o investiție semnificativă.