Când vine vorba de zacusca de vinete la borcan pentru iarnă, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Nelipsită din cămară în sezonul rece este zacusca de vinete cu ardei. Aceasta are o savoare aparte, este ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Pentru acest tip de zacuscă vom avea nevoie de 3 kg de vinete, 1 kg de ardei gras, 2 kg de gogoșari, 1 kg de ceapă, 700 ml de ulei, 1 litru de suc de roșii, 2 linguri de miere, câteva boabe de piper, 2 foi de dafin și sare.

Mai întâi se pun la copt vinetele împreună cu ardeii și gogoșarii. Când sunt gata se curăță de pielița arsă și de semințe apoi se lasă la scurs. După accea se tooacă mărunt pe un fund de lemn, apoi se curăță ceapa și se toacă sau se dă prin răzătoare.

Peste ceapa mărunțită se toarnă un pic de ulei apoi se adaugă legumele coapte și tocate. Uletrior se adaugă sucul de roșii, foile de dafin și piperul. Se amestecă toate ingredientele apoi se pune zacusca la fiert timp de 50 de minute până când scade apoi se mai adaugă un pic de sare și 2 linguri de miere.

Delicioasa zacuscă de vinete pentru iarnă se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se așază borcanele cu gura în jos pentru a se capsa. La final, se depozitează zacusca la loc uscat și răcoros pentru a-și păstra savoarea pe timpul iernii.