Vrei ca și cartofii tăi prăjiți să arate așa?

A face cartofii prăjiți crocanți nu înseamnă că trebuie să fie uscați sau arși așa că nu tăiați cartofii în bastonașe prea subțiri, ci în jur de un cm. Pe cât posibil, toți cartofii ar trebui să aibă aceeași dimensiune dacă doriţi să impresionaţi invitaţii şi să se prăjească uniform. 

 

Folosiţi tigaia potrivită pentru a prăji cartofii dar puteţi apela şi la friteuză pentru că este foarte convenabil, mai ales că are un termostat, astfel încât să puteți seta temperatura corectă a uleiului. Dacă nu aveți norocul de a deține una folosiți o tigaie veche de fier. Fierul este perfect pentru a ne face cartofii crocanți, în primul rând pentru că are proprietatea de a menține constantă temperatura uleiului și apoi pentru că ajută la procesul de caramelizare a zaharurilor prezente la suprafața cartofilor, contribuind la crearea unei cruste de neegalat.

Alegeţi cu grijă uleiul de prăjit. Există multe uleiuri pe piață, care au un punct de fierbere ridicat, adică încep să ardă și să producă substanțe nocive numai la temperaturi foarte ridicate, permițându-ne astfel să prăjim în siguranță. Uleiul de măsline sau uleiul de floarea-soarelui cu conținut ridicat de acid oleic sunt excelente pentru prăjire și au un raport calitate-preț la fel de bun. Uleiul trebuie să fie la temperatura potrivită, altfel cartofii nu se fac bine. Pentru a obține cartofi prăjiți crocanți, secretul constă în scufundarea lor în uleiul preîncălzit la temperatura potrivită. Numai așa se va forma instantaneu o crustă pe suprafața lor. Pe lângă faptul că îi va face delicioși, îi va „sigila” și îi va împiedica să se înmoaie în ulei. Temperatura potrivită pentru prăjire este mai mult sau mai puțin în jur de 180°.

Pentru a deveni plăcut crocanți, cartofii trebuie să fie complet scufundați în ulei. Așa că, dacă aveți dubii, umpleți tigaia fără să vă fie teamă să exagerați. Pentru a vă asigura că se prăjesc uniform, un alt truc este să îi gătiți în cantităţi mai mici, astfel încât să nu se adune în tigaie.

Nu uitați că cea mai mare greșeală pe care o puteți face atunci când prăjiți este să acoperiți tigaia cu un capac. Acest lucru va elibera o mulțime de vapori de apă și, în loc de cartofi prăjiți crocanți, veți avea bețișoare îmbibate în ulei.

Iată o rețetă simplă pentru a prepara cartofi prăjiți asemănători celor de la fast-food:

Ingrediente:

 • 4 cartofi mari
 • Ulei de gătit (de preferat ulei de floarea-soarelui sau rapiță)
 • Sare
 • Opțional: condimente precum piper, paprika, sau alte arome preferate

Instrucțiuni:

 1. Spălare și curățare: Spală bine cartofii sub apă rece și curăță-i de coajă (poți lăsa coaja dacă îți plac mai mult cartofii cu coajă). După ce i-ai curățat, taie-i în bastonașe sau fâșii potrivit de groase.

 2. Apa fierbinte: Pune cartofii tăiați într-un bol mare cu apă fierbinte și lasă-i să stea timp de 10-15 minute. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea excesului de amidon din cartofi și va face ca prăjiturile să fie mai crocante.

 3. Uscare: După ce au stat în apă fierbinte, scoate cartofii și usucă-i bine cu un prosop de bucătărie sau cu șervețele de hârtie. Cu cât sunt mai uscați, cu atât vor fi mai crocanți.

 4. Încălzirea uleiului: Pune uleiul într-o cratiță sau tigaie adâncă și încălzește-l la aproximativ 175-180°C. Poți verifica temperatura cu ajutorul unui termometru special pentru gătit sau aruncând în tigaie un mic cub de pâine. Dacă pâinea începe să se rumenească imediat, uleiul este suficient de fierbinte.

 5. Prăjirea cartofilor: Adaugă bucățile de cartofi uscați în uleiul fierbinte, dar nu supraaglomera tigaia. Poate fi nevoie să prăjești cartofii în mai multe tranșe, în funcție de dimensiunea tigăii tale. Prăjește-i timp de 3-4 minute sau până devin aurii și crocanți. Poți alege să-i mai prăjești puțin pentru un gust mai intens.

 6. Scurgere și condimente: Scoate cartofii prăjiți din ulei și așează-i pe un șervețel de hârtie pentru a elimina excesul de ulei. Condimentează-i cu sare imediat după ce i-ai scos din ulei și adaugă alte condimente opționale după gust.

 7. Servire: Cartofii prăjiți ca la fast-food sunt cei mai buni când sunt proaspeți și fierbinți. Servește-i imediat, de preferat cu un sos preferat, cum ar fi ketchup sau maioneză.

Buon appetito! Acum ai o rețetă simplă pentru a pregăti delicioși cartofi prăjiți acasă, asemănători celor de la fast-food.