Cum alegi vinetele perfecte pentru zacuscă

Sezonul de pus bunătăți la borcan a sosit, iar printre cele mai populare și delicioase preparate de pus în cămară se află zacusca, a cărei rețetă necesită o cantitate mare de vinete.

Așadar, ai de ales și cumpărat destule vinete de la piață, dar cum le alegi pe cele perfecte și ușor de gătit? Simplu!

 

Vinetele trebuie să aibă o culoare mov închis, dimensiuni medii și o textură ușor fermă și elastică la atingere. 

Cele cu dimensiuni mari au multe semințe și sunt greu de copt, iar cele prea mici sunt probabil crude și greu de manevrat și curățat.

Ingrediente pentru zacuscă de vinete tradițională: 2 kg vinete; 500 g gogoșari; 500 g ceapă; un litru suc de roșii; 350 ml ulei; o lingură zahăr; sare; piper; foi de dafin.


Mod de preparare zacuscă de vinete tradițională

Jumătate din cantitatea de vinete se pune la copt cu jumătate din cantitatea de gogoșari.Restul legumelor se taie cubulețe, ca și ceapa. Se curăță vinetele și gogoșarii de pielița arsă și și se toacă mărunt ori se mixează.

Se pune la călit în ulei ceapa tăiată cubulețe, când a devenit sticloasă se pun cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă 15 minute să se călească. Se adaugă apoi vinetele și gogoșarii copți, se lasă 10 minute, se toarnă sucul de roșii apoi se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin.

Se lasă la fiert circa 40 de minute, amestecând, până ce este bine scăzută. Se pune apoi în borcane, care se închid ermetic.