Combate afidele cu soluții naturale

E greu sa combati un inamic pe care nu il cunosti bine, asadar ce sunt afidele? Ei bine, afidele sunt niste insecte de dimensiuni mici, care invadeaza o gama foarte variata de tipuri de plante, de la culturi pana la arbusti, inclusiv trandafiri, plante de gradina si plante in ghiveci. 

Cunoscute si cu denumirea de purici de plante, aceste insecte sunt hemiptere; in termeni comuni, ele au o “trompa” cu care perforeaza suprafata plantei si sug elementele nutritive din interior.

Pentru a pregăti o soluție de bicarbonat pentru a trata afidele pe plante, poți urma acești pași:

Ingrediente:

  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 litru de apă
  • 1 linguriță de săpun lichid (de preferință săpun de casă sau săpun lichid de vase fără parfum)

Instrucțiuni:

  1. Începe prin a amesteca bicarbonatul de sodiu cu apa într-un recipient. Asigură-te că bicarbonatul de sodiu se dizolvă complet în apă. Poți folosi apă la temperatura camerei.

  2. Adaugă lingurița de săpun lichid în soluție și amestecă bine. Săpunul ajută la aderarea soluției pe plante și la îmbunătățirea eficacității acesteia împotriva afidelor.

  3. Transferă soluția într-un pulverizator sau un recipient cu pulverizare.

  4. Dimineața sau seara, când nu este foarte cald, aplică soluția pe plantele afectate de afide. Asigură-te că acoperi bine partea de sus și partea de jos a frunzelor și, dacă este posibil, și bazele tulpinilor.

  5. Repetă tratamentul la intervale de aproximativ o săptămână sau până când afidele sunt eliminate complet.

Este important să testezi soluția pe o mică parte a plantei înainte de a o aplica pe întreaga plantă, deoarece unele plante pot fi sensibile la bicarbonatul de sodiu. Dacă observi orice semn de vătămare sau arsură pe plante, oprește imediat tratamentul și clătește plantele cu apă curată.

Această soluție de bicarbonat de sodiu poate fi eficientă în combaterea afidelor și altor dăunători pe plante, dar asigură-te că o utilizezi cu precauție și respectă instrucțiunile pentru a proteja sănătatea plantelor tale.

Pentru o buna ingrijire a plantelor este important sa recunosti cat mai devreme atacul afidelor. Acesti paduchi pot avea culori diferite; ei pot fi rosii, verzi sau bruni. O singura insecta este greu de observat, caci masoara in jur de 1 – 1.5 mm, dar traind in grupuri, ele devin mult mai evidente. 

 

O caracteristica comuna acestor specii de pureci este ca ei nu prea sunt pretentiosi: infesteaza in egala masura aproape orice plante de gradina. Printre culturile afectate se numara cele de leguminoase (fasole, mazare, sfecla, crucifere, curcubitacee), floarea-soarelui, cartoful, rosiile, dar si pomii fructiferi (piersic, mar) sau arbusti (socul este adesea foarte puternic afectat).

 

Combaterea afidelor este esentiala nu numai pentru o buna productie/recolta, ci si pentru viata propriu-zisa a plantelor, caci atunci cand planta este puternic infestata, ea ajunge sa moara. 

Desi nu vezi cum actioneaza fiecare insecta in parte, ci mai degraba observi efectele lor, gandaceii isi folosesc trompele pentru a perfora celulele frunzelor si tulpinilor si pentru a extrage seva. Astfel, plantele nu reusesc sa se mai dezvolte in voie, caci pierd o buna parte din propriile resurse.