Astăzi facem compot de prune

Compotul de prune este o băutură sau un preparat culinar delicios, care se obține prin fierberea prunelor în apă cu zahăr și arome. Iată o rețetă simplă pentru a pregăti compot de prune:

Ingrediente:

 • Prune proaspete sau conservate (aproximativ 1 kg)
 • Apă (aproximativ 2 litri)
 • Zahăr (aproximativ 200-300 de grame, în funcție de preferința pentru dulceață)
 • Scortișoară (opțional, pentru aromă)
 • Cuișoare (opțional, pentru aromă)
 • Zeamă de lămâie (opțional, pentru un gust mai acidulat)

Instrucțiuni:

 1. Spălați și curățați prunele. Dacă sunt conservate, clătiți-le bine pentru a îndepărta siropul sau lichidul în care sunt conservate.

 2. Puneți prunele într-un vas mare și adăugați apă suficientă pentru a le acoperi. Puteți tăia prunele în două pentru a le lăsa să elibereze mai ușor aroma și sucul în compot.

 3. Adăugați zahărul în apă și amestecați bine până când zahărul se dizolvă complet. Cantitatea de zahăr poate fi ajustată în funcție de preferințele personale pentru dulceață.

 4. Opțional, puteți adăuga câteva bucăți de scortișoară, cuișoare sau zeamă de lămâie pentru a adăuga arome suplimentare. Acestea oferă compotului un gust și un parfum minunat.

 5. Puneți vasul pe foc mediu și lăsați compotul să fiarbă. După ce a început să fiarbă, reduceți focul la minim și lăsați-l să fiarbă în continuare timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când prunele devin moi.

 6. După ce compotul este gata, opriți focul și lăsați-l să se răcească. Puteți să-l serviți cald sau rece, în funcție de preferințele dvs.

 7. Compotul de prune poate fi păstrat în recipiente închise ermetic în frigider timp de câteva zile sau conservat prin fierbere și îmbuteliere în borcane sterilizate pentru păstrare pe termen lung.

Compotul de prune este delicios atât ca atare, cât și ca adaos la iaurt, cereale sau alte deserturi. Este o modalitate minunată de a păstra gustul prunelor proaspete pentru mai târziu în sezonul rece.