Din cămară nu trebuie să lipsească niște gogonele murate la borcan pentru iarnă. Acestea sunt ușor de făcut, iar gospodinele se întrec în tot felul de rețete pentru a obține la final niște gogonele murate savuroase, ce pot fi servite împreună cu alte preparate culinare gustoase și aromate. Iată câteva trucuri simple pentru murături de casă delicioase.

Pentru a face gogonele murate, veți avea nevoie de următoarele ingrediente și instrucțiuni generale:

Ingrediente:

 1. Gogonele (castraveți mici și tari)
 2. Apă
 3. Sare
 4. Foi de dafin
 5. Usturoi
 6. Ardei iute (opțional, pentru o notă de picanterie)

Instrucțiuni:

 1. Spălați bine gogonelele și tăiați capetele acestora.

 2. Puneți gogonelele într-un borcan de sticlă curat și sterilizat. Puteți folosi borcane de diferite dimensiuni, în funcție de cantitatea de gogonele pe care doriți să o murați.

 3. Într-un vas mare, pregătiți o soluție de sare și apă. Acest lucru se face în funcție de gust, dar o rețetă obișnuită ar putea folosi aproximativ 1 litru de apă la 2-3 linguri de sare. Amestecați bine până când sarea se dizolvă complet.

 4. Turnați soluția de sare și apă peste gogonelele din borcan. Asigurați-vă că acestea sunt complet acoperite.

 5. Adăugați în borcan foi de dafin, usturoi și ardei iute, dacă doriți să le dați o aromă și o picanterie suplimentară.

 6. Închideți bine borcanul cu un capac etanș și lăsați-l la fermentat într-un loc răcoros și întunecat pentru câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de preferințe. Procesul de fermentare va varia în funcție de temperatură și cantitatea de sare folosită.

 7. Verificați din când în când starea gogonelilor. Aceștia vor deveni mai moi pe măsură ce fermentația progresează. Când au ajuns la textura dorită, puteți muta borcanul la frigider pentru a încetini procesul de fermentare.

 8. Gogonelele murate sunt gata de consum după câteva săptămâni sau luni, iar gustul lor va fi bogat și acrișor. Le puteți servi ca aperitiv sau ca garnitură la diverse mese.

Rețetele exacte pot varia în funcție de preferințele personale și de regiunea geografică, iar unii oameni pot adăuga condimente sau ingrediente suplimentare pentru a obține un gust unic. Este important să mențineți igiena și să respectați regulile de siguranță alimentară în timpul procesului de murare pentru a preveni contaminarea.