Conserve cu conservanți naturali

Iată care sunt conservanții naturali care nu permit alterarea conservelor preparate acasă!

Zahărul

Ajută la conservarea alimentelor prin absorbția apei în exces, iar fără apă, microorganismele nu se pot dezvolta. Alimentele conservate în zahăr sunt, de obicei, dulci: dulceață, gem, jeleu, marmeladă, murături dulci. Dacă folosești scorțișoară la conservarea gemurilor și a dulcețurilor, poți reduce cantitatea de zahăr.

Sarea

Folosită încă din Antichitate, sarea deshidratează alimentele și microorganismele prezente în produsele alimentare, astfel încât acestea nu se pot altera. De asemenea, sarea păstrează alimentele suficient de uscate pentru a preveni dezvoltarea mucegaiurilor. Trebuie să fie sare gemă, nemăcinată, nefiltrată și fără iod.

Oțetul

Este un alt conservant alimentar natural care a fost utilizat din timpuri străvechi. Acesta conține acid acetic 5% care distruge bacteriile și alte microorganisme. Acidul acetic din oțet este natural numai dacă oțetul este produs în mod natural, din vin.

Uleiul

Acesta blochează contactul cu aerul și oprește dezvoltarea fungilor și a mucegaiurilor. Uleiul reduce, de asemenea, rata de oxidare a unui produs alimentar, fapt care ajută la prevenirea alterării rapide. De aceea, multe rețete tradiționale utilizează cantități mari de ulei.

Hreanul

este un alt conservant natural Este nevoie de 50 g hrean curățat de coajă și tăiat fâșii, la un litru de apă pentru a avea efect de conservant.

Cuișoarele, boabele de muștar, crenguțele de vișin, salvia, cimbrul, rozmarinul

Acestea, uscate și puse în borcane, întârzie dezvoltarea microorganismelor și reduc viteza de oxidare.

Scorțișoara

Pentru conservele dulci, foarte bună este scorțișoara, sub formă de bețe sau sub formă de pudră.