Ibricul este cea mai veche invenție pentru preparare a cafelei. Timp de secole, iubitorii de cafea și-au perfecționat priceperea în a face această băutură la ibric. În acest timp, au apărut numeroase rețete, recomandări, tradiții și, bineînțeles, dispute cu privire la modul de preparare a unei cafele delicioase la ibiric.

Cert este că o cafea la ibric a devenit în sine un adevărat ritual: de la alegerea boabelor, la preparare și până la servire, totul este lentoare orientală, inspirație și atenție la detalii.


Pregătirea cafelei la ibric, cunoscută și sub numele de cafea turcească sau cafea grecească, implică următorii pași:


Măcinarea cafelei: Cafeaua trebuie să fie măcinată fin, la fel ca pentru espresso, pentru a obține rezultatele cele mai bune. Pentru o ceșcuță de cafea, vei avea nevoie de aproximativ 7-8 grame de cafea măcinată.

Măsurarea apei: Pentru a pregăti cafea la ibric, trebuie să măsori cantitatea de apă în funcție de numărul de cești pe care dorești să le pregătești. Adaugă apă în ibric pentru fiecare ceașcă și un pic în plus pentru evaporație.

Adăugarea cafelei și zahărului: Adaugă cafeaua măcinată în apă din ibric și, dacă dorești, zahărul în funcție de preferință.

Amestecarea: Folosește o linguriță pentru a amesteca ușor cafeaua în apă, asigurându-te că cafeaua este bine distribuită.

Încălzirea: Pune ibricul pe foc mediu sau mic și începe să încălzești amestecul. Este important să încălzești treptat pentru a evita ca cafeaua să se ardă sau să dea în clocot brusc.

Formarea spumei: Pe măsură ce cafeaua se încălzește, va începe să se formeze o spumă fină la suprafață. Nu lăsa cafeaua nesupravegheată în acest moment, deoarece spuma poate crește rapid și să depășească ibricul.

Controlul căldurii: Reglează căldura pentru a menține cafeaua la un nivel în care spuma nu iese din ibric. Scopul este să se formeze spuma fără să se producă fierberea excesivă.

Distribuirea spumei: După ce s-a format suficientă spumă, poți să distribui o mică cantitate de spumă în fiecare ceașcă, asigurându-te că și o parte din cafeaua măcinată se împarte uniform între cești.

Continuarea preparării: După distribuirea spumei, pune ibricul înapoi pe foc și așteaptă până când restul cafelei începe să se ridice spre suprafață, fără a da în clocot. Apoi poți împărți cafeaua în cești.

Servirea: Cafeaua la ibric este acum gata să fie servită. Poți aștepta câteva momente pentru ca zațul să se așeze în partea de jos a ceștii înainte de a savura cafeaua.

Amintește-ți că procesul poate varia ușor în funcție de preferințele personale și de tipul de cafea pe care îl folosești. Este important să încerci și să ajustezi pașii în funcție de cum îți place cafeaua ta să fie pregătită.